Het gebruik van zonnewijzertermen bij straatnamen in België

Terug naar hoofdmenu

De Zonnewijzerstraat in Antwerpen is een zijstraat van de Mechelsesteenweg. De straat heette vroeger Zonstraat, doch deze straat bestond ook in Borgerhout. Om na de fusie van de gemeenten alle problemen te vermijden, veranderde de naam van deze straat in Zonnewijzerstraat. 

Wijk Zonneveld in Kortrijk heeft volgende straten: Zonnelaan, Zonnekeer, Zonnekring, Morgenzon, Avondzonweg en Zonneborg.

De Zonnelaan komt voor in Beersel, Halle, Knokke-Heist, Kortenberg, Meise en Middelkerke.

De Middaglijnstraat (Rue du Méridien) bevindt zich in St-Joost ten Node. De richting van deze straat is praktisch noord - zuid. Is dit toevallig? In het zuiden paalt deze straat aan het Queteletplein. Waar hebben we deze familienaam nog gehoord?
De Uurplaatstraat (Rue du Cadran) bevindt zich ten oosten van dit plein.
De Rue du Méridien in Charleroi heeft de vorm van een winkelhaak en heeft dus geen noord - zuid richting. Het lijkt alsof de richting bij deze benaming geen rol heeft gespeeld.

De namen van de dagen worden selectief gebruikt:
Maandagmarkt in Halle, Maandagse in Beernem, Maandagveld in Kortrijk en Maandagweg in Kortrijk.
Dinsdag, woensdag en donderdag zijn spoorloos.
Vrijdagmarkt in Antwerpen, Brugge, Gent, Lede, Wervik en het Vrijdagmarktstraatje in Antwerpen.
Zaterdagplein in Brussel en de Zondagsboslaan in St-Pieters-Woluwe.

De namen van de maanden worden gretig gebruikt in St-Lambrechts-Woluwe:
Januarilaan, Februarilaan, Maartlaan, Aprillaan, Meilaan, Julilaan, Augustuslaan, Septemberlaan, Oktoberstraat, Decemberstraat. Juni wordt niet gebruikt? Ook werd november niet gebruikt. Is dit omdat de 11 novemberstraat gebruikt wordt in 3 Waalse gemeenten?

 

P. Oyen