Een zonnewijzer in St-Omer (Deel 1)

Terug naar hoofdmenu

St-Omer ligt in Frankrijk op amper 30 km van de Belgische grens. Dit stadje is gelegen in een deel van Frankrijk waar men vroeger Nederlands praatte. Met zijn 2 sterren in de Michelin gids loont het de moeite om een omweg te maken wanneer men in de omgeving is. Men kan het beste St-Omer bezoeken via Ieper in West-Vlaanderen.

De mooie "Baselique Notre-Dame" is ruim 700 jaar oud en bevindt zich in het centrum.

Er is ook een oude scheepslift uit 1887, gelegen aan een kanaaltje op 7 km van het centrum in zuidoostelijke richting.

verhalen St Omer overzicht

Bij een bezoek aan het stadje zag ik een mooie zonnewijzer aan een cafeetje. De Latijnse spreuk op de zonnewijzer luidt: "OMNIA MECUM SINE ME NIHIL". De zonnewijzer is geschilderd op een bepleistering die is aangebracht tussen twee ramen van de eerste verdieping. De uren zijn opvallend in Latijnse cijfers geschilderd: IX X XI XII I II III IV V VI VII en VIII. Tussen de uurlijnen staan kortere lijnen voor de halve uren. De muur heeft een declinatie in westelijke richting. Het instrument geeft de zonnetijd weer.

verhalen St-Omer detail

Wanneer men aandachtig de zonnewijzer bestudeert ziet men dat de uurlijnen niet samen komen in het punt waar de stijl in de muur is aangebracht. Daarom kan de schaduw van de stijl bijvoorbeeld nooit samenvallen met de XII uurlijn. De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de zonnewijzer menigvuldig is gerestaureerd. Bij elke overschildering verschuiven de uurlijnen. Dit verschijnsel komt ook voor bij oude Belgische zonnewijzers. Door onprofessionele restauratie zijn de uurlijnen van IX en X uur ook verdwenen.

Opmerkelijk is dat de zonnewijzer zich niet in de nabijheid van een oude kerk bevindt.

Het café heeft de naam "Au Cadran Solaire". Was de vroegere waard misschien een zonnewijzerliefhebber?

Terug naar hoofdmenu

P. Oyen